søndag 16. november 2008

Hjemmebrygging...hvorfor det?

Når folk jeg treffer hører ordet hjemmebrygg lager de merkelige grimaser og sier:"Er det noe godt da?""Ja..selvfølgelig!"
"Smaker det bedre enn CB Pils?"
"...eeh, ja!"
"Jøss.. kan jeg smake? Fortell mer!!"

"Ok...ta dette glasset og slå deg ned, dette kommer til å ta litt tid"

Hjemmebrygg er ikke pyton hvis man vet hva man holder på med og følger et lite knippe rettningslinjer. Renhold, temperatur, renhold, tolmodighet og renhold. Har man gode rutiner på dette er det ingen stor sak å lage bra øl.

Man kan lage øl på mange måter, og spesielt vanskelig trenger det ikke å være. Man kan kjøpe ferdige ølsett i butikk. Dette har nesten en samme fremgangsmåte som å sette vin fra et vinsett.

Jeg brygger fordi jeg vil at øl skal gi meg en god smaksopplevelse, ikke som butikk-øl som er laget for å kunne selge mest mulig til flest mulig folk. Det sier seg selv at det ikke kan smake for mye da. Det ville dessuten være utrolig dyrt dersom man kun skulle benytte de beste råvarene når det skal brygges slike astronomiske mengder.. 

Sien jeg kun brygger til meg selv kan jeg kjøpe de aller beste råvarene og bruke lang tid på å utvikle ølet akkurat slik jeg ønsker det. I og med at jeg har gått for "all grain" som betyr at jeg fremstiller vørteren selv og ikke benytter ekstrakter kan jeg påvirke ølet fra første sekund i bryggeprosessen, og det er nettopp dette som fasinerer meg. Jeg elsker å eksperimentere med ulike ingredienser, mesketemperatur, humlesorter, koketid, gjær og tørrhumling.. Bryggeprosessen kan bli ganske så avansert hvis man ønsker det. Og resultatet blir deretter..

Det som fasinerer meg med ølbrygging er at man stadig lærer noe nytt og det finnes et hav av oppskrifter, råvarer og inspirasjonskilder der ute. Det er bare fantasien som setter grenser.

Ellers i bloggen her kommer jeg til å poste alt jeg kommer borti som har noen relasjoner til øl eller ølbrygging.. jeg frykter dette blir en laaang blogg.