mandag 28. desember 2009

Glemte norske øltradisjoner

Øltradisjonene i Norge er ganske gamle men desverre ser mye ut til å ha gått i glemmeboken i årenes løp. Lys pils og lagerøl, produsert ved store sentrale bryggerier eid av utenlandske selskaper, har med tiden overtatt markedet og tradisjonelle ølsorter har forsvunnet fra butikkhyllene. Det er kun et fåtall Bayerøl å få kjøpt i butikk i dag og Bockøl må man på polet for å få tak i. Porter, Pale Ale og Export finnes snaut nok på polet.

Før i tiden var det nesten et bryggeri i hver by og noen byer hadde til og med flere lokale bryggerier. Ølsortene var mange og markedet stort.

Bockøl er riktignok også et undergjæret øl og derfor i samme "familie" som pils og lager, men det er brygget av mørkere maltsorter og mesket ved høyere temperatur som gir fylde og restsødme. Ølet er mørkt med mye maltsmak, lite humle og lang ettersmak. En spesiell smak og aroma man lett kjenner igjen. Ølet er uansett kun å få kjøpt på polet i disse dager og det er desverre ikke mange bryggeriene igjen som brygger Bockøl lengre.


Bayer er i likhet med Bockølet også et undergjæret øl, men også her benyttes mørkere maltsorter og høyere mesketemperatur for å oppnå et mørkt, fyldig, smaksrikt øl med god restsødme og lang malt-ettersmak. Det er dårlig utvalg også av Bayerøl i butikkene i dag, men et par bryggerier brygger fortsatt dette ølet og leverer til pol og butikk.
Legg merke til teksten nederst på etiketten, "Server øllet passende temperert".



Norsk Pale Ale finner man ikke hvis ikke man vet hvor man skal lete i dagens butikker og polutsalg. Det er for det meste mikrobryggeriene rundt om i landet som brygger Pale Ale i dag. Det er nok ett og annet stort bryggeri som har kastet seg på "Ale-bølgen" også men (kan virke som) kun i et desperat forsøk på å unngå å miste markedsandeler til mikrobryggeriene. De beste ale's er flaskemodnet, dvs ettergjæret på flaske slik det fremgår av etiketten under.













Ingen kommentarer: