fredag 30. januar 2009

Ølsmaking i Aalborg

Bryggekompanjongen min og meg tok en svipptur til Aalborg med en overnatting siste helga i januar. Dæven sylte for et bra utvalg vi møtte i alt fra barer til utsalgssteder. Potetlandet Norge henger jaggu langt etter!


Her er jeg så nærme himmelen som det var mulig å komme i denne sidegaten i Aalborg.
Utsalget heter Vinspecialisten og er absolutt verdt et besøk hvis du er på de kanter.


Dette er hva jeg fikk med meg hjem. Jeg er blitt for gammel til å smugle....
Men alvorlig talt, 5L øl hva er vel det for en kvote?

Skulle gjerne hatt en romsligere kvote:

Belgisk snadder.

Snadder fra UK:


Og litt dansk øl:




Tilbake på hotelrommet tok vi et siste overblikk på fangsten før vi sprettet korker og smakte oss gjennom 4-5 øl og dro ut for å spise.


Det ble litt Westvleteren 12 også





Her smakes en Joung's Doubble Chocolate Stout:

Nydelig øl, men jeg hadde liksom forventet litt mere sjokko-smak, men jeg har kjøpt flere og skal smake den uten å ha smakt mye  annet først. Jeg vet den er god, men akkurat denne dagen og i den rekkefølgen vi smakte  falt den rett i gjennom.

Vi smakte videre på Brew Dog Paradox Grain, som er en Imperial Stout (10% abv) modnet på eikefat som har vært i whiskeyproduksjon tidligere.

Dette er et av de ølene man bare MÅ få smakt. Helt sinnsykt!!!
Vi kjente ikke til Paradox Grain fra før, men plukket det med oss ettersom det var modnet på eikefat. Vi hadde ingen forventninger og ble mildt sagt sjokkert over den fantastiske aromaen som fyllte rommet like etter at korken ble jekket av. Vanilje og burbon og gud vet ikke hva..
Vi snuste til nesa ble øm. Ofte er det jo slik at smaken ikke er på linje med aroma og omvendt, men her ble vi overasket av en fantastisk smaksopplevelse. Jeg har ikke ord, dette er noe av det bedre jeg har smakt. Løp og kjøp!!

Det er ikke bare eikefatlagret øl vi har dilla på for tiden..
Lambic står også høyt i kurs. Her tester vi en 100% kirsebærlambic : Kriek Boon.
Utrolig friskt, sprudlende, leskende rett og slett. Nydelig!! 
Skulle ikke tro at det var masse villgjær oppi her:)





Senere dro vi ut for å spise og smake mer øl og endte opp på Søgaards Bryghus for å spise og smake på ølet de lager.

Her fikk vi smake 6 ulike øl de hadde på fat den dagen.
Det var mye variert, men vi følte at det var en fellesnevner ved alle sammen... Det var liksom for mye av alt på en måte. Vanskelig å skille ingrediensene fra hverandre samt at flere bar preg av ren eksperimentering. Interessant men ikke så godt at vi kunne tenke oss å bestille en halvliter av noen av disse.. (da er noe feil, enten med oss eller ølet)..(holder en knapp på ølet)

Jeg bestilte en IPA til maten ettersom jeg elsker humlebomber og IPA generelt. På menyen skrev de at dette er ølet for humleelskeren (doh..!) Det var en IPA allright, men hvilken humle hadde de brukt tro? Jeg veivet over en kelner.. han hadde ikke peileing, bortsett fra at "det var mye humle i den", akkurat ja nå vet jeg det.. Etterhvert kom det bort en fyr som hadde litt mer peil. Han kunne fortelle at det dreide seg om i alt 9 ulike sorter humle..!!? Husker ikke alle men det var en lett blanding av tysk, engelsk og amerikansk humle i alle varianter. Jeg brygger mine IPA med MYE humle, men aldri mer en 2-3 ulike sorter. Denne IPA'n her smakte humle, men ettersom det var så mye rart var det umulig å bli klok på hva den egentilg smakte..rent bortsett fra "humle". Lapskaus og øl er to forskjellige ting!

Det lyse glasset var en form for pils\lager som kompanjongen min valgte.
Han var heller ikke fornøyd med det han fikk.. for mye "blomstereng" sødme og andre uønskede elementer.. Vi spiste maten, drakk litt av ølet og dro.

På veien bort til The Wharf sendte kompanjongen min en SMS til en i moderlandet som har smakt en del øl og skrev at vi ikke var fornøyd med noe av det vi hadde smakt på dette microbryggeriet. Senere på kvelden kom en SMS i retur som forklarte at vi ikke hadde fått smake på det de hadde som virkelig var godt.. Vi bestemte oss for å gi dem en sjanse til og dro tilbake ved 23-tiden men da hadde de stengt?!

The Wharf derimot anbefales på det sterkeste!!







Som du ser  er det bra utvalg av både Cask og fatøl.
Vi startet med en belgier.. Leffe Blond fra fat.
Vi var begge enige om at dette er noe av det råeste vi har smakt på en stund, av belgiske blond i allefall. Dette lignet ikke i det hele tatt  på Leffe Blond fra flaske slik man får den hjemme. Denne var MYE friskere, mere aroma av lynghonning og bringebær(?) og ellers mye mye bedre enn flaske altså. Vi fikk "hakeslepp" begge to.




Videre ble det Wesmalle:


En Archers Blackjack - Smoked Porter:



Rimelig flatt og fritt for kulsyre, men utrolig god på aroma og smak.
Nice!!


En engelsk old ale: Old Tom



Senere ble det enda mer eikefatlagret øl: Fullers Brewer's Reserve


Vi avsluttet kvelden på The Wharf med Kriek Boon Kiresbærlambic..




Tilbake på hotellet fant vi ut at de hadde Leffe Bruin på fat..!!?
Det SKULLE testes, og det var fantastisk det også, skjønt vi var vel ikke akkurat i stand til drive "seriøs smaking" på dette tidspunktet, men det var en positiv avslutning på kvelden. (hvorfor jeg har disse Leffe-galssene hjemme vet jeg ikke..)






2 kommentarer:

Anonym sa...

Holder meg til europris øl bruksanvisning. Plerier ikke å bruke mere en 6 dager besøk meg her å se hvordan jeg gjør de . tilbudsvarer.blogspot.no

Unknown sa...

Hei

Skal til ålborg neste helg.
24 stk som ønsker ølsmaking lørdag 15 juni.
Må snakke engelsk.
Mvh
Kjetil Bjelland