onsdag 14. januar 2009

# 7 - Hefe Weissbier



Hefe Weiss eller Hveteøl på norsk.
Ølet er brygget på mye hvetemalt, i dette tilfellet faktisk 50% hvetemalt, 45% pilsnermalt og litt crystalmalt. Hveten gir en særegen smak som noen elsker mens andre ikke blir fortrolige med. En litt spiss\skarp smak og aroma av hvete er namme namm.. Sammen med masse kullsyre bidrar hvetemalten til et fantastisk kremaktig skum. Hveteøl er vel det ølet som har har mest kullsyre hvis jeg ikke tar helt feil.

Hefe er gjær på tysk og betyr at ølet ikke er filtert men flaskemodnet og at bunnfallet skal følge med i glasset for den rette smaksopplevelsen. Weiss er tysk for hvit/hvitt (tysk gramatikk suger), så Hefe Weissbier betyr egentlig ufiltrert hvitt/lyst øl. Historen bak dette er det at da man man begynte å brygge Weissbier i Tyskland og Witbier i Belgia var dette ølet mye lysere enn pale alen som ble brygget på den tiden. Witbier er altså en nær slektning til Weissbier, men inneholder krydder og apelsinskal i motsetning til weiss'n som ikke er krydret med noe i det hele tatt.
Ølet er utrolig populært i bavariaområdet syd i Tyskland.
Her drikkes Weissbier gjerne til frokost, lunch, middag og kvelds. Bunnfallet dvs gjæren i flaskene skal være sundt og hjelpe\forebygge mot en rekke skavanker.

Ingen kommentarer: