
Dette er vørterkjøleren som brukes for å bråkjøle vørteren etter endt koketid.
Det sies at ølet bør kjøles ned til gjæringstemperatur (15-20 grader for Ale og 8-10 grader for Pils/lager) i løpet av 60 min. Jeg synes dette høres lenge ut og gjør alt jeg kan for å kjøle så fort som overhodet mulig. Med dyppkjøleren min klarer jeg dette på 15-20 min. Jeg vurderer å lage enda en kjøler for å effektivisere kjølingen.
Nedkjølingen har flere formål enn å felle ut uønskede proteiner o.l. Så lenge ølet er varmt (80-30 grader) er det et lett bytte for bakterier og infeksjoner. Det er derfor viktig å få kjølt ned fort til gjæringstemperatur og ikke la noe være borti den avjkølte vørteren som ikke er desinfisert.
Ølet mitt blir i de fleste tilfeller krystallklart, men av og til får jeg litt chill haze og legger skylden på den "lange" nedkjølingen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar